Locuri de agrement

A. LA SALEM:

Pentru a ne cunoaşte mai bine, vineri între 15:40 -16:40 vom organiza următoarele activităţi pe echipe în aer liber: Capturarea steagului, Dodgeball, Baschet şi Volei. Iată un mod minunat de aţi face noi prieteni. Sâmbătă pe terenul de sport de la 15:30 se vor face înscrieri pentru fiecare activitate. 

 

B. ÎN BĂILE FELIX:

Centrul Creştin Salem este la 5 km de Băile Felix. Cei care aveţi nevoie de transport în Felix, preţul unui biletul dus întors cu autobusul este de 5 lei.  Mijloacele de transport în comun sunt la 3 minute pe jos de la Salem.

Ce poţi face în Felix?

1.                  Poţi vizita noul Aqualand. (S-au investit în ştrandurile Felix şi Apollo şapte milioane lei noi). Noile bazine sunt dotate cu instalaţii ultramoderne de monitorizare a calităţii apei, precum şi cu instalaţii acvatice de agrement. Sunt şase bazine la Ştrandul Felix: un bazin termal, de wellness, instalaţii acvatice de hidromasaj (20 de paturi subacvale), căderi şi jocuri de apă (ciupercă şi geizer); două bazine de relaxare  precum şi un bazin cu o instalaţie de produs valuri dintre cele mai performante. La acestea se adaugă trei bazine exterioare şi unul interior la ştrandul Apollo, accesul între cele două ştranduri fiind liber. Cele zece bazine atrag zilnic mii de vizitatori. Alte noutăţi la noul Aqualand sunt  toboganul acvatic cu 5 piste şi cele două terenuri de sport (mini-fotbal şi beach-volley). Taxa de intrare este de 25 de lei pentru adulţi şi 12 lei pentru copii.

2.                  Poţi face o plimbare prin staţiune şi poţi vizita lacurile cu nuferi recent modernizate. Aici creşte "nufărul termal" (Nymphea Lotus var. Thermalis), iar apa lacurilor este populată cu faună exotică (peşti, broaşte ţestoase, etc). S-au realizat lucrări de refacere a malurilor, parapetelor şi balustradelor, precum şi de placare cu dale a aleilor din jur.

3.                  Poţi sta la o cafea sau la un suc cu prietenii tăi pe o terasă din Felix.

C. ÎN ORADEA:

 

Ce poţi face în Oradea?

LOCURI DE AGREMENT

1.      Lotus Center -10 minute pe jos de la Salem (www.lotus-center.ro)

a.      Bowling (14 piste) – de luni-joi = 5 lei/partida, vineri-duminica (pana la 17:00= 5 lei/partida, dupa orele 17:00=7 lei/partida)

b.      biliard – intre orele 12:00-17:00= 10 lei/h, intre 17:00-20:00= 15 lei, dupa 20:00=20 lei/h

c.      restaurante şi cafenele

d.      magazine

2.                        Parcul Brătianu – 20 min/tramvai. Recent parcul Brătianu s-a transformat dintr-un parc de recreere în unul de agreement. Astfel în Parcul Brătianul s-au menajat cinci terenuri în vederea practicării sporturilor: terenuri de minifotbal cu gazon sintetic, streetball şi baschet cu suprafaţa de joc tartan şi un skatepark cu rampe, scari si bare pentru skateri/rollerii.

3.                        Dealul Ciuperca – Dealul Ciuperca este cel mai înalt punct din oraş şi unul dintre cele mai frumoase locuri din Oradea, care oferă vizitatorilor o panoramă a oraşului impresionantă atât ziua cât şi seara. În urmă cu câţiva ani era locul unde veneau orădenii la fript de slănină, la plajă sau pur şi simplu la plimbare. În zilele de sărbătoare, dar nu numai, sute de orăşeni urcau Dealul Ciuperca pe şirul parcă nesfârşit de trepte pentru a admira panorama oraşului de pe platoul din vârf. Drumeţii obosiţi îşi puteau trage sufletul pe băncile de lemn amplasate de-a lungul cărării sau pe terasele umbrite de verdeaţă amenajate din loc în loc.

4.                        Parcul 1 Decembrie – 15 min/tramvai. Parcul 1 Decembrie din municipiul Oradea a fost supus, recent, unor ample lucrări de amenajare şi recondiţionare. Aici pot fi admirate gazonul artificial, rondourile cu flori şi diferiţi arbuşti care dau un aspect cu totul deosebit acestui spaţiu. Zona fântânilor arteziene a fost deasemenea reamenajată.

5.                        Promenada pe malul Crişului – Poţi face o plimbare liniştită pe promenadă cu prietenii. Malurile Crişului Repede, între Podul de Cale Ferată şi Podul Dacia, au fost reamenajate. Lucrarea a fost executată  la standarde care transformă zona respectivă într-un atractiv loc de promenadă. Malurile taluzate, jardinierele, balustradele şi scările au un aspect care înfrumuseţează spaţiul delimitat de albia Crişului Repede.

LOCURI DE VIZITAT

7.                  Cetatea Oradea (www.cetateaoradea.ro) – 15 minute/tramvai – Fortificaţia Cetăţii, situată în zona centrală a oraşului, este un punct de atracţie important, fiind cea mai mare şi mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală, reconstruită în stil italian în secolul al XVI- lea.

8.                  Strada Republicii (pietonală) – 20 minute/ tramvai – Terase, magazine, pizzerii, etc.Strada Republicii, închisă traficului auto, se poate lăuda cu o bogata încărcătură arhitectonică şi istorică, oferind vizitatorilor oraşului imaginea palatelor de la începutul secolului, a mănăstirilor şi bisericilor vechi, dar şi noutatea magazinelor şi teraselor secolului XX.

9.             Biserica cu Lună – 20 minute/tramvai – În turnul bisericii se află montat un mecanism care pune în mişcare o sfera reprezentând Luna. Mecanismul executat în anul 1793 de către ceasornicarul Georg Rueppe arată fazele lunii, motiv pentru care biserica este cunoscută sub denumirea de "Biserica cu Lună".

10.             Complexul Baroc – 35 minute/tramvai – Complexul Baroc este format din Palatul Episcopal (renumit după cele 365 de ferestre pe care le are), Bazilica Romano-catolica (cel mai mare monument baroc din tara) şi locuinţele canonicilor,  construcţiile cunoscute sub denumirea de "Şirul Canonicilor". Cele zece clădiri înşiruite, construite în diferite etape pe parcursul a peste 100 de ani, diferă între ele în ceea ce priveşte numărul de travei, forma şi dimensiunile ferestrelor, dar păstrând un aspect unitar datorită porticului cu stâlpi masivi şi bolţi de tip boem care le leagă la nivelul parterului.

11.             Pasajul Vulturul Negru – 20 min/tramvai – Merită să admiraţi vitraliile din pasajul Vulturul Negru., simbol al oraşului nostru executat în atelierul oradean Neumann K. la 1909. Caracteristic ansamblului este pasajul acoperit cu sticlă care face legătura între trei străzi.

12.             Piaţa Unirii -Clădirile mai importante situate in Piaţa Unirii sunt: Primăria Municipiului Oradea, Palatul Episcopal Greco-Catolic,  Palatul Vulturul Negru, Biserica cu lună şi Biserica catolică Sf. Ladislau.

13.             Piaţa Ferdinand -Într-un spatiu relativ mic monumentele arhitectonice de factură istorică sunt: Teatrul de Stat, cladirea Bazarului, Palatul Poinar,  restaurantul Oradea , Hotel Astoria şi restaurantul Transilvania.